16-20.06.2023. Krit

Ćetiri dana na Kritu. Cilj je bio da prodjemo deo evropskog pešačkog puta E4.

Prvi dan, petak, od Elafonisi do Paleohora preko divljih i pitomih plaža, preko lepog i na momente negostoljubivog krša…20km upoznavanja sa krajolikom koji će nam u narednih par dana biti uobičajen.

U subotu smo nastavili putem E4 od Paleohora ka Suji. Staza se od mora lagano penje u brda odakle se pružaju itzuzetni pogledi, u par navrata se ponovo spušta do obale i bajkovitih mesta pogodnih za kupanje. Posle 15-ak prepešačenih kilometara stižemo u Suju gde čekamo autobus za planinsko mesto Omolos, početnu tačku za uspon na Gigilos i kanjon Samarija.

Kako smo bili „tanki˝ sa vremenom za obilazak svega željenog, uradio sam nešto što ne bih preporučio drugima, naime u jednom danu sam se popeo na Gigilos i prošao kroz kanjon. Ima više razloga zašto ovo ne treba da se radi, a najvažniji je da posle silaska sa Gigilosa nema mesta za nove utiske, pa vam kanjon umesto uživanja  predstavlja samo neophodnu deonicu da bi stigli do mestašca Aja Rumeli do koga je moguće doći samo iz pravca mora, a kopnom jedino kroz kanjon, te praktično predstavlja ostrvo u ostrvu. Samarija zaslužuje svoj dan ali  ukoliko vam pak zafali vremena, pa  odlučite da sve obidjete u jednom danu budite spremni da dobro poranite, u 04.30h sam bio na početnoj tački za Gigilos, a iz kanjona sam izašao tek u 18.00h.

U ponedeljak umesto daljeg pešačenja putem E4 menjamo plan i odlazimo u Hanju kako bi bilio sigurni da ćemo stići na vreme za let ka Beogradu. Grad Hanja je istorija, istorija, istorija…Minula vremena su  sačuvana u gradjevinama u starom delu grada na kojima se vide raztni uticaji, od skromne zaostavštine Vizantije, arapskih osvajača, Mlečana, Turaka, Grka…Grad je imao veliku luku sa brodogradilište, tzv arsenal, za vreme mletačke vlasti.

Puno, zaista puno utisaka sa ove kratke posete Kritu koju nam je u dobroj volji organizovao Bojan Ivetić planinarski vodič, a uz to i istoričar, pa je cela priča, naročito obilazak Hanje bila upotpunjena i njegovim korisnim komentarima. Nije mu bilo teško ni da nam završi sve one dosadne poslove oko rezervacije karata po najpovoljnijoj ceni, organizacije prevoza autobusom po Kritu, prenoćišta…

Hvala ti Boki!

One Comment

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *